logo
İnşaat sektöründeki faaliyetlerine 1974 yılında başlayan Ceo Proje; İstanbul’un Nişantaşı, Fatih, Güngören, Bahçelievler, Zeytinburnu, Ümraniye ilçelerinde birçok yaşam alanı inşa etmiştir.
Ceo Proje

Blog

Ceo Proje / Sektörden Haberler  / Bir Yapının Depreme Dayanıklı Olduğunu Gösteren 5 Madde

Bir Yapının Depreme Dayanıklı Olduğunu Gösteren 5 Madde

Türkiye’nin tamamı deprem riskinin yüksek olduğu birçok bölgeyi barındırıyor. Depremle karşılaşma riskimiz, depreme dayanıklı yeni ve güvenilir binalar aramamıza sebep oluyor.

Birikimlerini doğru eve yatırmak isteyenler, yeni ve dayanıklı bir evde oturmak isteyenler içinse bu sorunun cevabını almak gerekiyor.

Büyük depremler ile büyük can kayıpları yaşadığımız bu ülkede risk içerene binaların yıkılması ve yeniden yapılmasına karşı bir hareket başladı.

Risk içerene binaların dayanıklı konutlar haline gelmesi, Tüm Türkiye’de başlatılan seferberlikle hasarlı ve dayanıksız binaların yıkımına başladı.

Duvar Kalitesi

Deprem anındaki sarsıntıdan çıkan enerjinin bir kısmı duvarlar tarafından emilebilir. Böylece olası bir deprem anında binanın ayakta kalmasını sağlayabilir.

Kullanılan malzemelerin kalitesi, duvarın kalınlığı ve uygulayıcının profesyonelliği dayanıklılığını belirler.

Tuğla ve örme duvarlar, hafif ve kaliteli ytong tarzı duvar diye gösterilebilir. Bunları anlayabilmek herkes tarafından mümkün değildir. Bu nedenle evinizde oturmaya karar vermeden önce test ettirmek mümkün olmalı.

Temelin Kalite Durumu

Bir evin tüm yükünü temel ve kolonlar taşır. Hatta zemin etüt testi ve çalışmalarının da önceden yapılarak zeminin bina için uygun olup olmadığına dair rapor alınması en önemli husustur.

Binanın temeliyle ilgili bilgi ve fikir sahibi olabilmek için zemin katın kontrol edilmesi önemlidir. Evin zemininde yer alan kat kolonlarının iyice incelenmesi  gerekir.

Yalıtım Sistemleri Kullanımı

Depreme dayanıklı konutların temel özellikleri arasında yalıtım sistemlerine sahip olmaları bulunuyor. Özellikle su yalıtımına yönelik bir önlem alınmayan binaların duvar, kolon ve temel giderek bozulmaya uğrar. Bu tür binalar risk altındadır.

Zemin katın, bodrumun ve taşıyıcı kolonların rutubetli olmasından evin su yalıtımının nasıl olduğunu anlayabilirsiniz.

Kat Planına Uyumluluk

Alacağınız evin depreme dayanıklı olup olmaması, kat planına uygun olarak inşa edilmesinden de görülebilir. Bununla beraber kolonların boyutları ve kalınlıkları arasındaki mesafesinin de karşılaştırılması gerekiyor.

Perde Beton ve Kolon Sistemi

Mühendislik anlatışı olarak perde beton ve kolon gibi sistemler binaların depreme dayanıklılıkları oldukça artıyor. Eski yapılarda bulunmasa da yeni inşa edilen yapılar için önemli bir depreme dayanıklılık uygulamasını ifade eden perde betonların projede yer alıp almadığı mutlaka kontrol ettirmelisiniz.

Henüz Yorum Yok

Yorum Yap